Costa del Silencio en Las Galletas, de thuishaven van het vroegere TenBel, nu vergane glorie.

Costa del Silencio - Las Galletas

'De Costa' en Las Galletas zijn 2 badplaatsen in het Zuiden van Tenerife, die in elkaar overlopen en die vooral populair waren in de jaren 60 en 70. Veel Belgen herinneren zich nog TenBel, een bruisende vakantieplaats, het eerste, grote toeristische 'resort' in het Zuiden van Tenerife.

Michel Albert Huygens was de visionair die TenBel uit de grond stampte. De ondernemende Belg zocht in verschillende gemeenten naar de ideale plek voor zijn plannen en had aanvankelijk zelfs grond gekocht in Arico, maar bureaucratische obstakels maakten daar snel een einde aan zijn droom.

Huygens gaf echter niet op en vond een nieuwe optie, dit keer in Costa del Silencio, naast het dorpje Las Galletas, één van de belangrijkste gebieden van die tijd in Arona. Hier vond hij zijn ideale stukje land (80.000 vierkante meter!). Hij bezegelde de koop tussen hem en José Antonio Tavío met een handdruk en begon met de bouw van 'zijn TenBel.'

TenBel kreeg zijn naam ter ere van de samensmelting van Tenerife en België en al snel begon Huygens met het bouwen van het eerste complex, dat hij Carabella noemde, en daarna volgden al snel Eureka, Bellavista, Géminis, Drago, Frontera-Primavera, Maravilla en Alborada.

Tijdens de hoogdagen, begin jaren tachtig, had TenBel officeel 5.200 bedden ter beschikking en tevens werd er 1 van de eerste grote, moderne shopping centra van de Canarische Eilanden geopend, met meer dan 70 winkels.

Toen ontdekten andere, nieuwe visionairs echter Las Américas en met de opkomst van Los Cristianos en Playa de las Américas als nieuwe, toeristische bestemmingen geraakte TenBel in de vergeethoek.

Vandaag liggen het glorieuze shopping center, de chique tennisvelden en de witte, pittoreske laagbouw complexen er vuil, verwaarloosd en verlaten bij.

Van het gemeentebestuur van Arona uit zijn er grote plannen om de regio weer leefbaar te maken, de straten te herstellen, de verwaarloosde gebouwen van TenBel te renoveren, enz...maar uiteraard is het momenteel gewoon afwachten of deze plannen ooit zullen gerealiseerd worden.

Haven-las-galletas-bellimmo
Las Galletas
Vastgoed in Costa del Silencio

De prijzen van vastgoed zijn er zonder meer laag. Maar ook hier weer moet u rekening houden met een paar dingen.

Er worden momenteel inspanningen geleverd om het TenBel van weleer in zijn oude glorie te herstellen, maar net zoals alles in Tenerife vraagt dit tijd, veel tijd en kan er niets beloofd worden.

Er is nog steeds een grote Belgische community in Costa del Silencio en er zijn een paar Belgische cafés en restaurants.
Verwacht er echter geen lange, mooie wandelboulevards langs goudgele stranden of trendy winkeltjes. Daarvoor moet u naar Playa de las Américas. 

De busservice werd er de jongste jaren flink uitgebreid en voor een paar luttele euro kunt u makkelijk een paar keer per dag naar de grote toeristische centra en naar de hoofdstad, Santa Cruz reizen.

Met het verval van de regio kwamen ook de krakers, drugs en de misdaad naar de Costa del Silencio. Het wordt door de Engelsen dan ook dikwijls smalend de 'Costa del Crime' genoemd en u moet dan ook beseffen dat u bij een herverkoop voorlopig geen winst zult maken.

Ook hier staat dikwijls een stevige wind, net zoals in El Médano en in Golf del Sur, verfrissend in de zomer maar behoorlijk fris in de winter.

Als u toch beslist er te investeren dan kunt u er voor 60.000-70.000 euro al mooie appartementjes op de kop tikken.
alborada-ten-bel-costa-del-silencio-tenerife
Alborada complex met zout water zwembad
Costa del Silencio
De kustlijn van Costa del Silencio
Las Galletas
Las Galletas
toren-ten-bel
De toren van TenBel